Kauneuden Kaava

Julkaistu alunperin PROINTERIOR 5/2019

Teksti: Suvi-Maria Silvola

Kauneuden kaavaa on lähes mahdotonta määrittää. Se on sopusointua, harmoniaa, geometriaa ja matematiikkaa. Luonto tuntuu suosivan matemaattisia ja geometrisia muotoja, jotka ovat yhtä aikaa sekä kauniita että toimivia. Neuropsykologi Semir Zekin mukaan voimme havaita kauneutta, musiikissa, taiteessa, henkisellä tasolla tai matematiikassa. Kauneus voi olla iloista tai surumielistä.

Aistiperäiset kauneudenkokemukset, jotka syntyvät esimerkiksi musiikista tai näköhavainnoista, ovat yhteydessä samaan aivoalueeseen kuin kognitioon perustuva matemaattisen kauneuden kokemus. Kauniiksi mielletyt asiat ovat usein geometrisesti sopusuhtaisia, mutta kauneus ei synny pelkästään oikeista mittasuhteista. Symmetria, tuttuus, yllätyksellisyys, tai kompositio yhdistää kauniita tiloja, esineitä ja ihmisiä. Kauneuskäsitykset perustuvat sekä järkeen että tunteeseen ja ne ovat osittain opittuja ja osittain vaistonvaraisia. Kauneuden kokemukset ovat palkitsevia ja rikastuttavia. Semir Zekin mukaan, kauneutta voi myös oppia ruokkimalla aivojen näköaluetta visuaalisella aineksella.

Olin muutama viikko sitten Timo Kiurun luennolla, jonka aiheena oli ”Luovuudesta, visuaalisuudesta ja bisneksestä”. Voimakkaimmin mieleeni jäi osuus kauneudesta. Se, kuinka helpoin tapa erottautua positiivisesti, on olla kilpailijaansa kauniimpi. Kauniimpi ulkoisilta sekä näkymättömiltä symboleiltaan. Kaunis ja aito kokonaan. Symbolit pohjustavat odotusarvon tuotteelle tai palvelulle. Timon viesti on, että tekemällä mistä tahansa asiasta kauniimman, siitä tulee parempi. Niillä, jotka perustavat laatuun ja kauneuteen ei ole mitään piiloteltavaa. Juuri Suomeen rantautunut Muji, on tästä ajattelusta loistava esimerkki. Muji lupaa tehdä elämästämme yksinkertaisempaa ja samalla helpompaa. Mujin ideologia, vastaa myös kysymykseen, miten vähemmän voi olla parempaa.

Koen, että me sisustussuunnittelijat ja arkkitehdit olemme työmme kautta velvoitettuja noudattamaan tiettyjä pyrkimyksiä luodessamme uusia ympäristöjä. Tavoiteltavaa on, että kauneus, kestävyys ja käyttökelpoisuus toteutuvat kaikki tasapainossa ja suunnittelijat luovat tiloja, joissa mittasuhteet, valo, värit, muodot sekä materiaalit, saavat yhdessä aikaan toimivuuden ja harmonian. Nykyarkkitehtuuri Suomessa on osittain erittäin kiinnostavaa ja korkealaatuista. Haastena on kilpailu pienestä markkina-alueesta laadun kustannuksella. Ihailtavaa on, kuinka olosuhteista huolimatta etsitään uusia tapoja rakentaa parempaa ja kauniimpaa ympäristöä.

Vallitsevien olosuhteiden ja maailman muutosten keskellä on lohdullista muistaa, että luonto on täynnä toinen toistaan kauniimpia toistuvia muotoja ja malleja. Ruokitaan siis aivokuortamme ja tehdään yhdessä maailmasta kauniimpi.

Lähteet:

Timo Kiuru Päiväkirja luovuudesta ja luopumisesta Cozy Publishing 2019

Yle Teema: Kauneus kautta aikojen -dokumenttisarja