Vastuullisuustyön raamit sisustussuunnittelijalle – Näin huomioit kestävän kehityksen työssäsi

Vastuullisuus on osa jokaisen sisustussuunnittelijan arkea ja ammattietiikkaa, mutta miten suunnittelija voi toimia aidosti vastuullisesti ja edistää kestävää kehitystä työssään?

Mitä vastuullisuus tarkoittaa sisustussuunnittelijalle?

Suunnittelijan vastuun avainsanat ovat aitous, läpinäkyvyys ja rehellisyys. Suunnittelijan vastuu on kokonaisvaltaista, ja se liittyy kaikkeen omassa työssä, arjessa ja valinnoissa. Se alkaa aamukahvilla siitä, kenen tuottamaa kahvia juon, kuinka kirjoitan asiakkaalle tarjouksen läpinäkyvästi ja kuinka omalla esimerkilläni kannan vastuuta tiedottamalla asiakasta ja sidosryhmiäni eettisesti laadukkaista tuotteista ja palveluista. Se on vastuuta oman yrityksen sosiaalisista, taloudellisista sekä ympäristövaikutuksista

Se on vastuuta siitä, että huomioin omassa suunnittelutyössäni esteettömyyden, turvallisuuden, terveyden sekä eettiset kysymykset. Se on myös yhteistyötä arkkitehdin, urakoitsijoiden ja muiden sidosryhmien välillä, tavoitteena päästä yhdessä lopputulokseen, joka on parhaaksi sekä ihmiselle että ympäristölle. Se on myös kriittistä ajattelua, joka kyseenalaistaa ja haastaa ja oppii uutta lakkaamatta. Kaikkea ei voi tietää. Tärkeintä on käyttää sitä tietoa minkä tietää.

Vastuullisuustyön raamit – kansainväliset ja kansalliset suuntaviivat

YK:n Agenda 2030 ja kestävän kehityksen tavoitteet toimivat globaalina viitekehyksenä vastuullisuustyölle. Sisustussuunnittelijoille merkittävä ohjenuora on myös Finnish Interior Architects & Interior Designers Declare Climate & Biodiversity Emergency -julistus (Fi IDD), joka on osa kansainvälistä Built Environment Declares -verkostoa.  

Julistuksen allekirjoittaneet sitoutuvat edistämään rakennetun ympäristön negatiivisten vaikutusten vähentämistä sekä kestävien ja uudistavien suunnittelukäytäntöjen käyttöönottoa.  

Rakennusalan vastuu ympäristöstä 

Rakentaminen muodostaa lähes 40 % maailman hiilidioksidipäästöistä, ja sen vaikutus luonnon monimuotoisuuteen on merkittävä. Siksi sisustussuunnittelijoilla on tärkeä rooli ympäristön kantokyvyn huomioimisessa ja kestävien valintojen edistämisessä.  

Vastuullisuustyön konkreettiset tavoitteet sisustussuunnittelijoille

Fi IDD -julistuksen allekirjoittajien tavoitteena on

  • Lisätä tietoisuutta ilmaston ja luonnon monimuotoisuuden hätätilasta ja tarvittavien toimien kiireellisyydestä asiakkaidemme ja materiaalintoimittajien keskuudessa. 
  • Vauhdittaa alamme siirtymistä kohti uudistavia suunnittelukäytäntöjä ja edistää julkisen rahoituksen kohdentamista tavoitteen tueksi. 
  • Jakaa julistuksen aiheeseen liittyvää tietämystä ja tutkimustietoa avoimuuden periaatetta noudattaen. 
  • Arvioida kaikkia uusia hankkeita sen pohjalta, pyrkivätkö ne vaikuttamaan ilmastokriisin hillitsemiseen positiivisesti, ja kannustaa asiakkaitamme tekemään samoin. 
  • Sisällyttää elinkaarikustannuksen ja koko elinkaaren aikaisen hiilijalanjäljen arviointi sekä käytönjälkeisten mahdollisuuksien kartoitus osaksi tavanomaista työskentelyämme vähentääksemme sekä tuotesidonnaisten että käytönaikaisten resurssien tuhlausta. 
  • Pyrkiä yhteistyössä muiden tahojen kanssa pidentämään rakennusten elinkaarta aina, kun olemassa olevan korjaaminen ja parantaminen on mahdollista. Ympäristöä säästävän korjaamisen tulee olla ensisijainen vaihtoehto purkamisen ja uudisrakentamisen sijaan. 
  • Pyytää käytettävistä tuotteista kolmannen osapuolen verifioimia ympäristötuoteselosteita tai vastaavia ympäristövaikutuksista kertovia sertifikaatteja. 
  • Ottaa toimistoissamme käyttöön sellaisia uudistavia suunnitteluperiaatteita, jotka tähtäävät pidemmälle kuin normiksi muodostunut hiilineutraalius rakennetussa ympäristössä. 
  • Vauhdittaa siirtymistä vähähiilisiin materiaaleihin kaikessa työssämme. Pyrkiä uudelleen käyttämään ja kierrättämään olemassa olevat materiaalit ja tuotteet aina, kun se on mahdollista. 
  • Työskennellä yhdessä muiden alan toimijoiden kanssa rakennus- ja pakkausjätteen määrän vähentämiseksi. 
  • Minimoida luonnonvarojen tuhlaus tilasuunnittelussa sekä määrällisesti että yksityiskohdissa. 

Allekirjoittaneiden tahojen rinnalla taustatukensa ja yhteistyökumppanuutensa yhteiselle julistukselle osoittavat Sisustusarkkitehdit SIO ry ja Sisustussuunnittelijat SI ry. 

Sisustussuunnittelijoilla on paljon annettavaa vastuullisuuden ja kiertotalouden kehittymiselle

Sisustussuunnittelijan vastuullisuustyö perustuu tiedostaviin valintoihin, läpinäkyvyyteen ja yhteistyöhön. Pienilläkin teoilla on merkitystä, kun ala yhdessä ottaa askelia kohti kestävämpää tulevaisuutta.  Keskeistä on sisustussuunnittelijan oman osaamisen kehittäminen. Jokaisen sisustussuunnittelijan tulee osata huomioida näitä näkökulmia omassa työssään, koska esimerkiksi: 

  • suunnittelijalla on valtaa ja vastuuta: Arviolta 80 prosenttia tuotteen ympäristövaikutuksista määräytyy suunnitteluvaiheessa. 
  • EU-säädökset sekä Suomen lait ja asetukset säätävät jo nyt ja tulevat yhä enemmän asettamaan vaatimuksia (esim. EU:n kestävä tuotepolitiikka, jätedirektiivit, kiertotalousstrategia) eli on myös lakimääräisyys eli puhekielessä pakko ohjaa alaa ja suunnittelijaa 
  • kuluttajien/tilaajien/asiakkaiden tietoisuus ja samalla vaatimus vastuullisuudesta kasvaa koko ajan 
  • tuotteiden ja raaka-aineiden saatavuusongelmat lisääntyvät, minkä vuoksi on löydettävä uusia kestävämpiä vaihtoehtoja ja minkä vuoksi esimerkiksi kierrätettyjen materiaalien kysyntä voi kasvaa.