Sisustussuunnittelijan vastuullisuussanastoa

sisustussuunnittelijan vastuullisuussanastoa

Johdanto

Vastuullinen sisustussuunnittelu on noussut yhä tärkeämpään rooliin niin kuluttajien kuin suunnittelijoiden keskuudessa. Kestävämpien materiaalien valinta, energiatehokkaat ratkaisut ja ympäristöystävälliset valmistusprosessit eivät ole vain trendi, vaan osa modernin sisustussuunnittelijan perustyökaluja. Tämä sanasto tarjoaa kattavan katsauksen vastuulliseen suunnitteluun liittyviin termeihin ja niiden selityksiin. Se auttaa ymmärtämään, miten eri käsitteet nivoutuvat toisiinsa ja miten ne voivat ohjata päätöksentekoa kohti ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävämpiä valintoja.

Sanasto aakkosjärjestyksessä

Biopohjaiset materiaalit 

Markkinoilla löytyy kasvavassa määrin biopohjaisia, eli mistä tahansa uusiutuvasta eloperäisestä raaka-aineesta valmistettuja, tuotemateriaaleja ja -tuotteita. Lähtökohtaisesti on järkevämpää valita uusiutuva biopohjainen tuote kuin uusiutumattomasta luonnonvarasta jalostettu tuote. Biopohjaisuutta valintakriteerinä käytet- täessä tulee olla kriittinen. Tuotteita markkinoidaan helposti ympäristöystävällisenä. Suunnittelijan tulee ymmärtää monitahoisuus tuotteen valmistuksen taustalla, esimerkiksi biopohjainen ei ole sama asia kuin biomateriaali tai biohajoava.

Cradle to Cradle (C2C)

Cradle to Cradle on suunnittelufilosofia ja sertifiointijärjestelmä, joka kannustaa kehittämään tuotteita niin, että niiden materiaalit voidaan joko turvallisesti palauttaa luonnon kiertokulkuun tai käyttää uudelleen uusien tuotteiden valmistuksessa ilman laadun heikkenemistä.

Digitaalinen tuotepassi 

Digitaalinen tuotepassi on osa Euroopan komission keväällä 2022 julkaisemaa uutta kiertotalouspakettia. Asetusluonnoksessa tuotepassilla tarkoitetaan tuotteeseen liittyvien tietojen joukkoa, jonka tulee olla sähköisesti saatavilla esimerkiksi tuotteessa olevan viivakoodin kautta. 

Ekologinen kompensaatio 

Mekanismi, jossa ihmistoimien luonnolle yhtäällä aiheuttama haitta hyvitetään toteuttamalla luonnon monimuotoisuutta vahvistavia toimia toisaalla. Esimerkiksi rakennushankkeen vuoksi kaadettu metsäala voidaan kompensoida ennallistamalla riittävä määrä vastaavaa luontotyyppiä (tai joissakin tapauksissa estämällä tuleva heikennys suojelutoimilla) jossain muualla, niin että luonnon monimuotoisuus kokonaisuutena ei heikkene. 

Elinkaariarviointi (LCA) 

LCA (Life Cycle Assessment) on ISO- standardoitu, vakiintunut analyysimenetelmä, jolla voidaan samanaikaisesti määrittää useita ympäristövaikutuksia, jotka aiheutuvat tuotteen tai palvelun koko elinkaaren ajalta. LCA on ainutlaatuinen työkalu eri toimijoiden tekemien päätösten arviointiin tai näihin vaikuttavien tekijöiden määrittelyyn. Tuotteen tai palvelun elinkaari voi olla hyvin monimutkainen, alkaen raaka-aineista prosessointiin ja tuotantoon, kaupasta käyttäjälle ja päättyen lopuksi kierrätykseen tai poistoon. Samalla eri vaiheissa vaikuttavat erilaiset tekijät kuten sähkön ja veden kulutus sekä kuljetus. Elinkaariarvioinnissa nämä kaikki otetaan huomioon. 

Hiilijalanjälki

Ihmisen toiminnan aiheuttamat ilmasto- päästöt. Voidaan määrittää yritykselle, organisaatiolle, toiminnalle tai tuotteelle. Hiilijalanjälki huomioi hiilidioksidipäästöjen lisäksi myös muut merkittävät kasvihuonekaasupäästöt, kuten metaanin ja typpioksiduulin. 

Hiilikädenjälki

Tuotteen, prosessin tai palvelun ilmastohyödyt eli päästövähennyspotentiaali käyttäjälle. Sitä voi luoda niin valtio, yritys, yhdistys kuin yksittäinen ihminen. Kun esimerkiksi yritys tuottaa hiilikädenjälkeä asiakkaalleen, asiakas pystyy alentamaan omaa hiilijalanjälkeään. Hiilikädenjälki korostaa myönteisiä päästövaikutuksia tulevaisuudessa, kun taas hiilijalanjälki keskittyy kielteisiin päästövaikutuksiin nyt. 

Hiilinegatiivinen 

Hiilinegatiivisuudella tarkoitetaan tuotteen, yrityksen, kunnan tai valtion hiiltä ilmakehästä poistavaa nettovaikutusta, joka estää tai hidastaa ilmastonmuutosta. Käytännössä hiiltä sidotaan tällöin enemmän kuin sitä päästetään ilmakehään, eli päästöt ovat negatiiviset. Hiilinegatiivisuus voidaan rinnastaa sanaan ilmastopositiivisuus. 

Hiilineutraali 

Tuote, yritys, kunta tai valtio, joka tuottaa vain sen verran hiilidioksidipäästöjä kuin se pystyy sitomaan. Hiilineutraalin tuotteen hiilijalanjälki koko elinkaaren ajalta on nolla. 

Hiilinielu 

Hiilivarasto, joka aktiivisesti sitoo hiiltä ilmakehästä. Metsät ovat yksi merkittävä hiilinielu. 

Joutsenmerkki

Pohjoismainen ympäristömerkki, joka takaa tuotteen tai palvelun korkean ympäristöystävällisyyden koko elinkaaren ajalta.

Kestävä kehitys 

Kestävä kehitys on paikallisesti, alueellisesti ja maailmanlaajuisesti ohjattua muutosta, jonka tavoitteena on säilyttää ja taata hyvät elämän mahdollisuudet nykyisille ja tuleville sukupolville. Tulevaisuuden tarpeiden ja hyvien elinolosuhteiden takaaminen edellyttää, että päätöksenteossa ja toiminnassa otetaan luonnon kantokyvyn ja moninaisuuden säilymisen asettamissa rajoissa tasavertaisesti huomioon ympäristö, ihminen ja talouden näkökulma. 

Kiertotalous 

Kiertotaloudessa materiaali kiertää suljetussa prosessissa, jolloin materiaalin häviäminen ja jätteen syntyminen on minimoitu. Kiertotalouden päämääränä on tuotteen ikuinen elinkaari. Kiertotaloutta voisi kuvailla teolliseksi prosessiksi, jonka tulisi korvata perinteinen lineaarinen prosessi, jossa materiaali valmistuksen ja käytön jälkeen hävitetään. Tuotteiden pidentyvät käyttöiät, osien kierrättäminen, jätteiden ja sivuvirtojen hyödyntäminen, uudelleenvalmistus sekä mahdollisuus korjaamiseen ovat esimerkkejä kiertotaloudelle tyypillisistä toimista. 

Muuntojousto 

Kun puhutaan muuntojoustavuudesta, puhutaan yhdestä kestävän rakentamisen osatekijästä, jolla varaudutaan tulevaisuuden muutostarpeisiin. Muuntojoustoa on kahdenlaista: muunneltavuutta, jonka avulla tila saadaan muutettua uuteen tarkoitukseen sopivaksi jonkinasteisia rakennustöitä tekemällä sekä monikäyttöisyyttä, jossa tila sopeutuu useisiin tarkoituksiin sellaisenaan esimerkiksi kalustemuutoksien avulla. 

Muuntojoustavuus on yksi kestävän rakentamisen osatekijä. Muuntojoustava rakennustapa säästää materiaaliresursseja ja siten suoraan vähentää niistä aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä. Muuntojoustava suunnittelu vaatii sisustusarkkitehdilta ammattitaitoa, luovuutta ja kauaskantoista ajattelutapaa. Pelkkä tilaajan tarpeisiin vastaava suunnittelu ei riitä. Muuntojoustava suunnittelu visioi ja ottaa huomioon koko tilan elinkaaren muuttuvat tarpeet. Tavoitteena on pidentää tilan käyttöikää ja näin osaltaan vähentää tarvetta uudisrakentamiselle. 

Rakentamisen päästötietokanta

Rakentamisen päästötietokietokanta on kai- kille avoin ja maksuton palvelu. Palvelusta selviää Suomessa käytössä olevien rakennus- tuotteiden sekä rakentamisen prosessien ja palveluiden keskimääräisiä päästötietoja. Tavoitteena on yhdenmukaistaa rakennusten koko elinkaaren aikaisten ilmastovaikutusten laskentaa – ja edistää siten vähähiilistä rakentamista. Rakentamisen päästötietokannan ylläpidosta ja kehittämisestä vastaa Suomen ympäristökeskus SYKE ympäristöministeriön toimeksiannosta. Tietokanta löytyy osoitteesta: https://co2data.fi/rakentaminen/

Resurssiviisaus 

Kyky käyttää erilaisia resursseja (luonnonvarat, raaka-aineet, energia, tuotteet ja palvelut, tilat ja aika) harkitusti. Toisin kuin resurssitehokkuus, resurssiviisaus edistää hyvinvointia ja kestävää kehitystä. 

Sertifioidut materiaalit

Materiaalit, jotka on hyväksytty ja auditoitu kolmannen osapuolen toimesta ympäristöystävällisyyden, terveysvaikutusten tai muiden vastuullisuusnäkökohtien perusteella. Esimerkkejä: FSC (Forest Stewardship Council) ja PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification).

Sivuvirta 

Pääasiallisen tuotteen valmistusprosessissa syntyy usein erilaisia sivutuotteita, kuten hukkalämpöä. Näitä sivutuotteita kutsutaan sivuvirroiksi, jotka kannattaa myös hyödyntää uudelleen. 

Uudelleenkäyttö

Uudelleenkäyttö tarkoittaa jätteeksi muut- tuneen materiaalin hyödyntämisestä uudelleen. Esim. viedään käyttökelpoiset tavarat kirpputorille tai annetaan tuttavalle uudelleenkäyttöön. 

Uusiokäyttö

Uusiokäyttö tarkoittaa käytöstä poistetun esineen tai aineen käyttämistä uudelleen materiaalina esimerkiksi toisen esineen valmistuksessa. 

Viherpesu 

Viherpesu (engl. greenwash) on pinnallista ympäristöystävällisyyttä, joka ei ulotu mainontaa tai retoriikkaa syvemmälle. Se on yrityksen tai tuotteen harhaanjohtavaa markkinointia ympäristöystävällisenä, ilman todellisia vastuullisuustoimia.

Ympäristötuoteseloste (EPD) 

Kansainvälinen Environmental Product Declaration-System on maailmanlaajuinen ympäristötuoteseloste-ohjelma. Ympäristötuoteselosteet (EPD) tarjoavat läpinäkyvää, todennettua ja vertailukelpoista tietoa tuotteiden ja palveluiden koko elinkaaren aikaisista ympäristövaikutuksista. EPD on siis käytännössä kolmannen osapuolen vahvistama raportti, joka tarjoaa tietoa tuotteen ympäristövaikutuksista sen koko elinkaaren ajalta. EPD-raportit ilmaisevat valmistajan sitoutumisen tuotteidensa ja palveluidensa ympäristövaikutusten mittaamiseen ja niiden vähentämiseen. EPD-raporttien avulla pystymme vertailemaan ja arvioimaan tuotteiden ympäristövaikutuksia objektiivisesti.

EPD-järjestelmä on avoin useimpien maiden yksityisille ja julkisille organisaatioille ja kaikille tuoteryhmille. EPD-ympäristöseloste on maksullinen (rekisteröintimaksu ja vuosimaksu). Maailmanlaajuisesti pätevät EPD-ympäristöselosteet hyväksytään erilaisissa Green Building -ohjelmissa (esim. BREEAM, LEED), Building Information Management (BIM) -ohjelmistoissa rakennusten LCA:ssa ja ympäristöystävällisissä julkisissa hankinnoissa. EPD-konsepti perustuu ISO 14025 -standardiin, joka on kansainvälisesti tunnustettu. Pitää muistaa, että tuotteen EPD-todistus ei automaattisesti tarkoita, että ilmoitettu tuote on ympäristön kannalta kilpailevia vaihtoehtoja parempi, vaan se on yksinkertaisesti läpinäkyvä raportti tuotteen elinkaaren aikaisista ympäristövaikutuksista. 

Lopuksi

Tämä sanasto toimii hyödyllisenä työkaluna sisustussuunnittelijoille, jotka haluavat tehdä kestäviä ja vastuullisia valintoja. Tietämyksen lisääntyessä voimme vaikuttaa positiivisesti rakennettuun ympäristöön ja edistää ekologisempia sisustusratkaisuja. Jokainen valinta on askel kohti kestävämpää tulevaisuutta.

Teksti: Hannakaisa Ukonaho (SI) ja Maiju Koskinen (SI)